top of page

Bruk og vedlikehold av trebuer

Selv setter jeg stor pris på "godt gammeldags håndverk", og jeg håper at du også vil gjøre det. Om man tar godt vare på trebuen sin er den langt på vei vedlikeholdsfri, men det er likevel noe det kan være lurt å ha tenkt over. 

Det viktigste er å sørge for at man ikke får hakk eller riss i selve buen. Alt treet i buen jobber mens man skyter med den, og dersom mange nok av fibrene blir ødelagt, kan man risikere at buen knekker. Det samme gjelder strengen - så fort man ser at strengen begynner å bli noe flisete, er det lurt å bytte den ut. Strengene ryker oftest nede ved tømmerstikket, så det er lurt å holde et øye med den der. Skulle strengen ryke mens man holder buen på fullt trekk, er det fare for at buen tar skade. Strengens midtsurring (der man setter på pilen, og trekker i strengen) kan gjerne byttes ut et par ganger før selve hovedstrengen må byttes ut. Man kan også forlenge strengens levetid ved å vokse den etter noen hundre skudd.

Nest viktigst er å holde buen passelig tørr. Buen bør ha et fuktighetsinnhold på mellom 8 og 12 %, siden nesten alle treslag er mest elastiske ved det fuktighetsinnholdet. Dette får den normalt dersom man oppbevarer den innendørs i normalt inneklima (ca 45-60% relativ luftfuktighet). Det er ikke slik at det å oppbevare en bue over lang tid vil føre til at den tørker ut for mye.
 Buens fuktighetsinnhold vil svinge opp og ned i takt med luftfuktigheten. Det er viktig å ikke oppbevare den for nær varmeovner eller direkte i luftstrømmen fra en varmepumpe. Soverommet, eller et rom hvor det ikke står på særlig oppvarming kan være bra. Vil du være helt sikker, kan det være lurt å kjøpe et hygrometer som måler luftfuktigheten. Ofte kan man finne et slik på en bruktbutikk til en 50-lapp.

Tørker buen for mye ut vil den bli sprø og kunne knekke. Vinteren gir ofte ekstra tørt inneklima, kanskje ned i så lite som 10-20%. Oppbevares buen i så tørr luft over litt tid, vil det øke risikoen for knekk en del. Dette gjelder spesielt buer av barlind, som gjerne trives med litt høyere fuktighetsinnhold. Motsatt, dersom buen blir for fuktig vil den ikke knekke, men den vil begynne å bli mer permanent bøyd, slik at den kaster pilene saktere. Derfor er det lurt å ikke skyte i fuktig vær over lengre tid. Har man gitt buen ekstra fuktighetsbeskyttelse i form av mange lag olje eller voks, kan man likevel skyte litt i regnvær. Etterpå er det viktig å strenge ned buen, tørke av den med et håndklede og la den tørke ut sakte på dens vanlige sted. Ikke bruk varme eller hårføner for å tørke buen raskere, siden det kan føre til at treverket sprekker. Det er altså slik at man kun vedlikeholder buen ved å sørge for at overflatebehandlingen holder fuktighet borte fra treet. Nye buer er ofte godt overflatebehandlet med lakk, olje eller voks, men det skader ikke å legge på mer. Dersom buen er oljet eller lakket, kan du legge på flere tynne lag med olje. Kokt linolje, Danish oil, eller Liberon Finishing oil er bra. Til slutt kan du vokse buen ved å gni den med en voksklump (bivoks eller rett og slett et hvitt stearinlys), og polere ut med en fille. Man bør ikke legge olje på buen etter at man har vokset den.

Skal buen oppbevares over lengre tid, bør den ikke støttes inntil en vegg, da nedre buelem kan ta til seg ekstra bøy. La buen ligge flatt mot et rett underlag, heng den opp i en tråd etter den øvre nokken (tips: strammeløkke), eller lag et veggstativ hvor buen kan ligge på to pinner med ca 40cm avstand.

Når man skyter er det også et par momenter det er lurt å huske. En helt ny bue bør skytes forsiktig inn, noe som kan gjøres ved å begynne å skyte buen fra omtrent halvt trekk, og så gradvis trekke buen lengre og opp til fullt trekk iløpet av 50-150 piler. Det er spesielt den siste delen av trekket, nært fullt trekk, som man bør vente med til buen har skutt en del piler.

Ikke hold buen på fullt trekk i lengre enn ca to sekunder. Holder du buen lenge på fullt trekk, vil den skyte pila med mindre fart, og selve buen vil begynne å bli mer permanent bøyd. Alle buetyper liker også at man skyter passe tunge piler. Er pilene for lette vil energien som skulle gått til pila ende opp i buelemmene i form av vibrasjoner - som over tid kan være skadelig for buen. Det å skyte lette lengdeskytingspiler er derfor ikke helt uten risiko. Av samme grunn er det farlig for buen å slippe strengen uten pil. Vanlige blink-piler av tre er nesten alltid tunge nok, mens piler av aluminium eller karbon ofte kan være for lette.

Når man strenger buen opp og ned er det svært viktig å kun gi press på grepet og ytterst mot tuppene. Legger man press på buen andre steder når man spenner den, er det stor sjanse for at den vil knekke. Like viktig er det at du bøyer buen i riktig retning, da de færreste buer tåler å bli bøyd forover eller til siden. Ikke fall for fristelsen det er å bøye buen forover for å prøve å rette den ut! (det hjelper ikke, og man risikerer at buen knekker) Legger du press kun på grepet og de siste 10cm av buens tupper, kan du bruke alle mulige teknikker for å strenge buen. Såkalt "Push-pull" eller "step-through" er de vanligste metodene. Den sikreste metoden innebærer bruk av en såkalt oppstrenger. For å hindre buen i å bli for mye permanent bøyd, bør man ikke la buen være oppspent mens man ikke bruker den. En grei regel er å ta av strengen dersom du ikke skal skyte den neste timen. 

Det er også viktig å ikke trekke buen lengre enn den trekklengden den er oppgitt til å tåle. Trekker man lengre er det sannsynlig at buen enten vil bli mer permanent bøyd eller at den vil knekke. Dette er spesielt viktig å tenke på når voksne håndterer barnebuer. Generelt sier man at en trebue bør være like høy som skytteren selv for at buen skal tåle å bli trukket helt opp til haka. Av samme grunn er det lurt å ikke trekke opp buen uten pil på strengen. Uten pilen som referanse på hvor langt man trekker, er det fort gjort å trekke den alt for langt. Jeg skyter normalt med 27 tommer trekklengde, men kan trekke helt til 34 tommer uten pil. Et så langt trekk på en bue som er lagd for 27 tommer, vil nesten alltid føre til en eller annen form for skade.

Følger du disse tipsene, vil buen kunne ha et langt og aktivt liv. Trebuene blir i utgangspunktet ikke brukt opp, og kan fint vare 10 år med aktiv skyting. Til sist vil jeg minne om det som ofte blir sagt blant bueskyttere som skyter historisk bue: Lån aldri bort buen din dersom du er redd for at den skal knekke. Det er fort gjort å la noen prøve-trekke buen sin, for så å se at buen blir trukket alt for langt. Feil oppspenningsteknikk eller for langt trekk er de vanligste årsakene til at trebuer knekker. Å knekke sin egen bue er trist, men å knekke andres er mye verre!
Bracing wooden bow
bottom of page